MARMOR ALI GRANIT: v čem je razlika?

MARMOR ALI GRANIT: v čem je razlika?

Uporaba marmorja in granita sega že daleč v zgodovino. Če ste se kdaj sprehajali po starih dvorcih ste verjetno občudovali razkošne kopalnice obdane z marmorjem. Seveda pa se marmor uporablja še v mnoge druge namene. Najbolj znan (seveda temu pritiče tudi cena) je marmor iz italijanskega mesteca Carrare. Manjša najdišča pa najdemo tudi pri nas.

Marmor
Marmor

 

Gre za metamorfno kamnino, ki nastane s preobrazbo sedimentnih kamnin kalcita (apnenca), marmor pa vsebuje še druge minerale. Od ostalih mineralov, primesi in veziva je odvisna barva samega marmorja.Večinoma ga najdemo v svetlejših odtenkih, v kolikor pa vsebuje hematit pa ga le ta obarva nekoliko rdečkasto. 

Za razliko od granita je marmor mehkejša kamnina in ni odporen na kisline. Marmorni spomeniki so zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom pogosto poškodovani. Bolj kot je onesnažen zrak, večje poškodbe lahko nastanejo. Odporen ni niti na ogljikov dioksid iz zraka, ki je raztopljen v dežnih kapljah, snegu ali megli. Seveda pa ga lahko s primernim zaščitnim premazom ohranimo in naredimo nekoliko bolj odpornega. Ker je marmor mehkejša kamnina se ga lažje oblikuje, kot granit, a je zaradi tega bolj dovzeten za praske. Uporablja se predvsem v notranjih prostorih, za izdelavo stopnic, oblog za kamine, stenskih oblog, (notranjih) okenskih polic ipd. Ker je naravnega nastanka ima antibakterijske lastnosti in se nevarne bakterije na njem ne širijo.

Granit
Granit

 

Granit je magmatskega nastanka in nastane s strjevanjem taline (magme) s kristalizacijo. Ob ohlajanju magme se namreč pri točno določenih pogojih, minerali kristalizirajo. Zato pri granitu opazimo značilen lesket, kot da je dejansko posut s kristali ali bleščicami. Uporabljali so ga že Stari Egipčani za izgradnjo spomenikov, templjev in obeliskov. Je izredno trdna kamnina in bolj odporna na vremenske vplive, kemične in mehanske poškodbe ter temperaturne spremembe. Granit nam postreže z večjo paleto barv, zaradi odpornosti pa ga večinoma uporabljamo na bolj izpostavljenih mestih, kot so zunanji tlakovci, nagrobni spomeniki, zunanje okenske police, kuhinjski pulti ipd. Praktično povsod, kjer je možnost mehanskih poškodb večja ali pa je izpostavitev vremenskim pogojem večja.

Kamnolom marmorja v Lipici
Kamnolom marmorja v Lipici

 

Tako je prvi pogoj, ko razmišljamo o nakupu, vprašanje kje bi marmor ali granit radi uporabili. Glede na uporabo bomo hitro našli odgovor katera izbira je prava za nas. Posplošeno velja – granit za zunanje prostore, kuhinjske pulte in kjer je izpostavljenost mehanskim poškodbam večja, marmor za notranje prostore. Seveda pa se je vedno smotrno posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo pri izbiri še lažje pomagal.

 

Avtor: PJ Agency