Talne obloge iz kamna

Kamnit tlak, bodisi v stanovanju ali javnih prostorih, vedno pritegne pogled, še posebej če je zasnovan in položen malce drugače.

S talnimi oblogami iz kamna pa ne boste pridobili samo unikatnega estetskega videza, ampak ima kamen (predvsem granit) tudi druge koristne lastnosti. Tako notranji kot zunanji tlaki iz naravnega kamna ne potrebujejo posebnega vzdrževanja in kot že dostikrat omenjeno izredno dobro prenašajo različne vplive, tako notranje kot zunanje, kot so mraz, zmrzal, vpoj tekočine/maščob,…Prednost kamna oziroma kamnitih talnih oblog je da je odličen prevodnih toplote in se hitro ogreje in toploto oddaja še dolgo časa po tem ko odklopimo vir toplotnega napajanja.

SLIKA DESNO

Dimenzije in obdelave talnih oblog iz naravnega kamna

MARMETE – so talne obloge, ki jih imenujemo tudi granitne ploščice in so debeline 1 cm. Na zalogi imamo marmete standardnih dimenzij: 30,5 x 30,5 x 1 cm ali 61 x 30,5 x 1 cm. Zgornja površina granitnih marmet je običajno polirana (notranja uporaba) po želji pa jo lahko tudi drugače obdelamo (za zunanjo uporabo – žgano/četkano). Izbira barv je omejena.

TLAK – Na zalogi imamo nekaj vrst kamna/tlaka že narezanega dimenzije 61 x 30,5 x 2/3 cm, ostalo pa vse režemo po poljubnih dimenzijah, v debelini 2 ali 3 cm. Osnovna površina tlaka je polirana površina, vendar jo po želji tudi drugače obdelamo.

Materiali za izdelavo talnih oblog iz kamna